waarom?

Als je de toets niet foutloos hebt gemaakt, snap je nu in elk geval een beetje waarom je spelling nodig hebt. Maak je geen zorgen: wij helpen je hierbij en laten je dus niet verdrinken!

Correcte spelling is in een aantal gevallen echt belangrijk.
In je sollicitatiebrief bijvoorbeeld. Of in een artikel dat wordt gepubliceerd.

Iemand die niet correct spelt, wekt de indruk slordig, onzorgvuldig te zijn, niet bereid de moeite te nemen op te zoeken wat de correcte spelling is, niet bereid een activiteit af te sluiten met een controle. Op gezette tijden vind je in ingezonden-brievenrubrieken korte artikelen waarin lezers zich beklagen over spelfouten. Zij ervaren spelfouten als verloedering van de taal, maar vooral als bewijs van onbetrouwbaarheid van de auteur.
Hun redenering komt meestal neer op: als je niet eens weet hoe je het woord ................. spelt, hoe kun je dan verstand hebben van het onderwerp waarover je schrijft? Als je echt een boodschap hebt voor je lezer, verlies je in dit geval een deel van je publiek.

De spellingscontrole in tekstverwerkingsprogramma’s spoort wel aardig wat fouten op (meestal tikfouten), maar doet eigenlijk niets anders dan een woord vergelijken met alles wat zich in zijn voorraad woorden bevindt. Fouten in de werkwoordsvormen zijn bijna niet op te sporen, omdat ze veranderlijk zijn en aan de gemiddelde tekstverwerker niet is geleerd welke vorm hij moet kiezen: koste (koste wat het kost = hoe duur het ook moge zijn), kosten, kostte, kostten. Werkwoordsvormen die absoluut onmogelijk zijn, zal hij wel opsporen: wat heeft die auto gekosd, zij werdt gisteren opgebelt door haar nigt. De verklaring is simpel: deze vormen komen niet voor in de woordenlijst van de tekstverwerker.

Goed. Nu je dit weet, ben je gemotiveerd om de spelling te leren beheersen.
We kunnen dus aan de slag!