Het terrarium

Klik op "Nakijken" om je antwoorden te laten controleren.
Als een antwoord goed is, wordt het vet afgedrukt.
ij = één letter!

Wanneer je van dieren houdt en eens wat (6) op je kamer wilt hebben staan dan een (9) met vissen of een kooi met een kanarie (4), moet je eens denken aan een terrarium. Een (9) is een bak met glazen wanden voor reptielen (2) insecten en kleine zoogdieren. Voordat je besluit om (9), insecten of kleine zoogdieren te gaan houden, moet (2) eerst je huisgenoten om toestemming vragen. Niet iedereen (5) namelijk van dit soort dieren. Bovendien kom je dan (4) voor verrassingen te staan, zoals mijn vriendje overkwam.

(3) vriendje had zijn aquarium met tropische vissen weggedaan (6) zijn ouders en zijn zusje hiervan in kennis (2) stellen. In plaats daarvan had hij een terrarium (7) met hagedissen. Op zekere dag had hij deze (10) uit de bak gehaald, zodat ze frank en (3) door zijn kamer konden lopen. Terwijl hij even (4) de winkel was om voer te kopen, was (3) moeder begonnen met het stofzuigen van zijn kamer. (4) mijn vriendje terugkwam uit de winkel, waren zijn (10) verdwenen. Al snel werden ze ontdekt in de (10). Ze waren allebei dood.

Voordat je met een (9) begint, moet je er eerst zoveel mogelijk over (2) weten zien te komen. Dit kan bijvoorbeeld door een (4) te kopen in een boekwinkel, of te (5) in een bibliotheek. Op internet (4) je natuurlijk heel veel. Tenslotte kun je voor informatie ook naar een gespecialiseerde dierenwinkel of een dierenarts (4). Je (4) bijvoorbeeld heel goed weten hoe al deze terrariumdieren (5), wat ze eten en hoe je deze dieren het (5) kunt verzorgen.

Een goede voorbereiding is erg (9). Het voorkomt dat je onnodige fouten maakt; fouten (3) voor de dieren minder prettige situaties meebrengen. Je (3) bijvoorbeeld geen zand uit de tuin halen (2) de bodem daarmee te bedekken, of geraniums in het (4) planten, of het verwarmingselement van je aquarium in (3) zand zetten, of een spitsmuis en een slang (7) in de bak loslaten.

Als je alles goed (7) of nagevraagd hebt, en je weet wat je (2) wachten staat, moet je de keuze maken (5) dieren je wilt nemen. Tegelijk moet je je (8), of je de dieren alles kunt geven wat (2) hen past. Heb je genoeg geld om de (6) bak of kooi te kopen? Is (3) licht op je kamer niet te fel of juist (2) donker? Staat de bak in de tocht? (6) de zon wel of niet direct in de (3)? Dit laatste kan van belang zijn, want door (2) zonnewarmte kan de temperatuur in de bak behoorlijk (6). En dit is bijvoorbeeld voor schildpadden met hun (6) niet .altijd prettig.

Een goede leefomgeving betekent ook (3) je moet proberen de juiste planten, ondergrond en (7) te pakken te krijgen. Dit voedsel koop je (9) in de winkel.