Welkom bij taaluitleg. Je kunt geselecteerde tekst laten voorlezen   klik om de geselecteerde tekst te horen Welkom bij taaluitleg. Je kunt geselecteerde tekst laten voorlezen door GSpeech

De beste jeugdboeken van 2012

Na een boekenkast vol te hebben gelezen, waren de 7Days-boekrecensenten (www.sevendays.nl) het opvallend snel met elkaar eens. Deze tien staken er wat ons betreft dit jaar met kop en schouders bovenuit.

Rebel met vleugels
Voor Icarus is het altijd alles of niets. De veilige middenweg is niets voor hem.
Juichend en zonder zorgen leeft hij zijn schitterende leven en gelooft hij dat niets onmogelijk is. Maar als hij verliefd wordt op Ariadne, dochter van de wrede koning Minos, lijken er toch ook grenzen voor Icarus te bestaan. Roijaards verzon dit splinternieuwe jasje voor Icarus en zet hem overlopend van enthousiasme en optimisme neer. Zeer aanstekelijk en vol humor!
• Marcel Roijaards, Querido (13+)

Liefde, liefde, nog een liefde

Verhalen over stellen die elkaar diep in de ogen kijken en dan als vanzelf met elkaar versmelten terwijl er aanzwellende violen klinken, die zijn er genoeg. In dit vervolg op Kiek gaat het er een stuk echter aan toe. En dus is er gestuntel, getwijfel en gedoe. Niet zo romantisch misschien, maar wel herkenbaar en vooral heel hilarisch. En dat allemaal omdat Kiek ‘ontdingest’ wil worden. Het liefdespad is hobbelig, maar Kieks enorme hart kan veel hebben!
• Mariken Jongman, Lemniscaat (13+)

Birdie
Sommige boeken moet je even de kans geven voordat ze uitgroeien tot één van de beste boeken van 2012. Dit is er zo één. Van den Broeck sleept je mee naar de bodem van de inktzwarte put waarin Birdie na de dood van haar vader is beland. Ze worstelt in alle eenzaamheid met haar verdriet, totdat het verhaal zich verplaatst naar een woest, stormachtig eiland. Daar breekt Birdie in een overrompelend slot uit haar kooi van verlies. Smullen voor fijnproevers.
• Laure van den Broeck, Lannoo (15+)

Rotmoevie
Eigenlijk waren we te streng voor dit boek. Want als een karakter je zo raakt als Eppo en hij zelfs na maanden nog af en toe nog opduikt in je hoofd, dan moet je niet zeuren. Punt. Alleen Eppo al maakt dit boek onvergetelijk. Liftend slaat hij op de vlucht voor zijn alles verstikkende verdriet. Pas na honderden kilometers komt het waarom van zijn ellende langzaam naar buiten. Zonde om daar ook maar iets over te verklappen, dat moét je zelf ontdekken.
• Marian de Smet, Moon (15+)

Niet zonder liefde
Arjun en Juma zijn samen, allang. Toch kunnen ze het thuis niet vertellen. Arjun
smeekt Juma om toch de stap te nemen en dan gaan het mis. Ze vlucht de metro in - en Arjun rent erachteraan. Heel Antwerpen door. Tijdens die vliegende race ontdek je hun geheimen, in rake zinnen en onvervalst Vlaamse uitdrukkingen. Een boek waarin te veel problemen samenkomen maar waar je toch niet vanaf kunt blijven.
• Marita de Sterck. Querido (15+)

Ik zal er zijn
Sam en zijn broertje Riddle hebben alleen elkaar. Hun vader heeft het vooral
druk met de stemmen in zijn hoofd en het stelen van televisies. Maar als Sam verliefd wordt op Emily en haar warme familie ontmoet, merkt hij dat het ook anders kan. Maar niet voor lang... Een daverend feelgoodboek waarin ongelooflijk veel gebeurt en dat je laat huilen, huiveren en hinniken van het lachen. Negeer die vreselijk zoete titel en laat je overdonderen door dit boek.
• Holly Goldberg Sloan, Querido (12+)

Herinneringen van een  denkbeeldig vriendje
Budo is een denkbeeldig vriendje, bedacht door Max die helemaal ‘binnenkant’ is en
in zijn eigen wereld leeft. Als Maxwordt ontvoerd, is Budo de enige die hem  kan helpen, maar daarbij loopt hij hetrisico om te verdwijnen. Wil hij dat wel?
Dit boek krijgt van ons een dikke pluim: het is geestig, origineel en ontwapenend eerlijk. Een levensportret van een autistische jongen.
• Matthew Dicks. Mistral (14+)

Zwarte zwaan
Echt meedogenloze rotkinderen kom je niet zo vaak tegen in jeugdboeken, maar Rifka is er één - met alles erop en eraan. Ze wil wraak nemen en bedenkt daarvoor een bizarre stunt: haar eigen begrafenis. Met een nep-ontvoering, twee afpersbrieven  n een gewillig vriendinnetje moet het binnen een weekje geregeld zijn. Denkt ze. Door de knappe constructie duurt het even voor je doorhebt hoe dat grimmige plan afloopt.
• Gideon Samson. Leopold (12+)

   
site van H.C.J. van de Wiel, docent Nederlands, bijgewerkt op zaterdag 10 juni 2023
klik om de geselecteerde tekst te horen door GSpeech