Werkwoordspelling

De SpelSpieker is een klein kaartje op bankpasformaat dat jou helpt om alle werkwoorden foutloos te schrijven. De spellingcontrole van je computer kan daar namelijk helemaal niks van: die controleert alleen maar of hij een woord kent. 
Werkwoorden hebben de eigenschap om zich aan te passen aan de manier waarop ze gebruikt worden.
Aan de ene kant is dat vervelend; je moet nadenken of je  verleert  of verleerd, verteld  of vertelt moet schrijven. Maar aan de andere kant kun je zo bij veel werkwoorden laten zien wat je precies bedoelt.
Er is bijvoorbeeld een verschil tussen de krantenkoppen: Verdachte bekent en Verdachte bekend.
Met de aanwijzingen kun je leren om foutloos te schrijven met behulp van je tekstverwerker, als je die tenminste verstandig gebruikt (steeds op ‘toevoegen’ klikken of groene en rode streepjes negeren, is bijvoorbeeld niet verstandig). Je tekstverwerker controleert dan alle niet-werkwoorden en jij moet de werkwoorden correct spellen. De spellingcorrector zal namelijk verleert, verleerd, verteld, vertelt, bekend en bekent altijd goedkeuren, want hij weet niet wat jij bedoelt.

Als je dat doel (je werkwoorden foutloos schrijven) wil bereiken, moet je leren werken met de SpelSpieker. Van de 100 spelproblemen moet je er 100 goed hebben. Dat kan. Dat is geen enkel probleem als je het systeem door hebt. Zet je dus in om dit systeem goed in je hoofd te krijgen.

De uitleg in een filmpje

Nou ja, zeg maar film: 18 minuten. Werkwoordspelling is niet simpel, maar wel heel logisch. Doe een paar keer in je schoolcarrière de moeite om het helemaal uit te kijken en te begrijpen.

Sink the KOFSCHIP

Hier zie je een kofschip. Lekker laten varen, maar 't kofschip, 't fokschaap, de schoftkip: het lijken wel complotten van leraren Nederlands om je het leven zuur te maken. Uit onderzoek blijkt dat eigenlijk alleen zij er goed mee kunnen werken. Werkt het kofschip voor jou ook? Lekker blijven gebruiken.

Doe dan wel even 

de test

en scoor 100%. 

Want je snapt het of je snapt het niet: 
Heb je fouten gemaakt? Geen paniek. Het kan ook helder en overzichtelijk: leer werken met de SpelSpieker.

Verder