Welkom bij taaluitleg. Je kunt geselecteerde tekst laten voorlezen   klik om de geselecteerde tekst te horen Welkom bij taaluitleg. Je kunt geselecteerde tekst laten voorlezen door GSpeech

Per 1 december 2014 ben ik vanwege het bereiken van de 65-jarige leeftijd met pensioen gegaan. Collega's en leerlingen hebben mij, mijn vrouw, mijn dochter en haar vriend een geweldige en onvergetelijke afscheidsavond bezorgd.

Het begon al goed met een voor mij totaal onverwacht komende toespraak van onze dochter Inge, een van de weinige Koreaanse docenten Nederlands in ons land. Op dat moment zat ik al met een brok in mijn keel.

Vervolgens kwam de sectie aan bod. Die had zich geweldig uitgesloofd. Mijn enige mannelijke collega begon met een gedicht vol lof over mij en eindigend met de noodkreet hem niet in de steek te laten.

Vervolgens kregen we dit filmpje te zien van een Koreaanse nieuwslezeres met Nederlandse ondertiteling. Het was gemaakt door leerlingen uit 4vwo en bijzonder hilarisch. De hele zaal lag dubbel van het lachen.

Koreaans afscheidsfilmpje

Nu was het de beurt aan een andere collega, die mij in een warme toespraak allerlei lof toezwaaide. Aan het slot kondigde zij het grote Harry-lied aan, dat door de hele sectie werd gezongen, terwijl de tekst groot in beeld verscheen.

033 sectie Nederlands met het grote Harry lied

Het was maar goed dat het donker was, want dan kon ik tenminste af en toe ongemerkt een traantje wegpinken. Aan het einde kreeg ik een kist vol cadeaus overhandigd: knutselwerk, puzzels, kryptogrammen, allemaal bedoeld om mijn pensioentijd zinvol te vullen. Bovendien werd mij nog een etentje met de hele sectie (1 man en 11 vrouwen) in het vooruitzicht gesteld. Maar dat was nog niet alles. In de brugklas had Nadine een mooi gedicht over haar iPod geschreven en voorgedragen. Ik vond dat zo mooi, dat ik haar gevraagd heb het nog een keer voor te dragen, maar nu voor de camera. Dat gedicht heb ik op deze site gezet en elk jaar als voorbeeld aan brugklassers laten zien. Nadine zit nu in 4vwo en vond het leuk me dit gedicht nogmaals te laten horen. En natuurlijk zat ik (en de hele zaal) wederom volop te genieten van dit juweeltje.

Maar dat was nog niet alles. Drie jaar geleden had ik een stel heel leuke brugklassers, en aan het eind van het jaar werd ik telkens bij hun slotbarbecue uitgenodigd, zelfs toen ik hun geen les meer gaf. Die leerlingen zitten nu in 4vwo en wilden toch even op een hen kenmerkende wijze afscheid van me nemen. Zoiets doet je toch wel wat... Nog bedankt, Saskia, Femke, Martje, Christiaan en Daan! Ik heb jullie altijd met veel plezier les gegeven.

AfscheidVijftal1A

Nu was het woord aan de rector. Wij kennen elkaar al 38 jaar, dus hij wist wel het een en ander over me te vertellen. Om het mezelf makkelijk te maken had ik voor mijn slotwoord een lijstje gemaakt van wat ik in al die jaren allemaal had gedaan: docent Nederlands - roostermaker - conrector - brugklaskamp - ziekmeldingen - PR - Cals Contact - voorlichting op basisscholen - Open Dag - avondverhuur - sleutelbeheer - kluisjesverhuur - schoolfotograaf - schoolfilmer - leerlingpasjes - basisscholenbezoeker - tevredenheidsonderzoeken - docent informatiekunde - tafeltjesavondrooster - brugklasindeling - examen- en proefwerkweekrooster - BHV-er (ontruimingen).
Hij vond dat erg makkelijk en mijn sectie heb ik er ook blij mee kunnen maken (want die kennen mij allemaal niet al 38 jaar...). De rector is een begenadigd spreker en het kostte hem dan ook weinig moeite met de nodige anekdotes de zaal geboeid te houden en mij en passant veel lof toe te zwaaien. Ik kreeg de laatste bekende Calsmeerpaal als cadeau, plus een mooie bos bloemen. Bovendien mag ik met tien collega's naar keuze nog aanzitten aan een slotdiner.

046 slotwoord Harry

Tja, de avond zat er bijna op en dus was het tijd voor mijn afscheidswoord. Ik had in de wandelgangen al gedreigd voor elk van mijn veertig schooljaren een minuut uit te trekken, maar hoewel ik een lijst van veertig punten had, heb ik het toch weten te beperken tot een minuut of twintig. En daarmee was mijn veelbewogen Calstijd ten einde. Het heeft me nog wel enkele weken gekost om af te kicken, want aanvankelijk mis je met name de leerlingen toch wel heel erg...

 

   
site van H.C.J. van de Wiel, docent Nederlands, bijgewerkt op zaterdag 25 juni 2022
klik om de geselecteerde tekst te horen door GSpeech